Τα μαζικά κοψίματα θέλουν μαζικές απαντήσεις

Όπως έχει φανεί όλα τα προηγούμενα χρόνια η εξεταστική περίοδος είναι ένα διάστημα που η καθηγητική αυθαιρεσία «χτυπάει κόκκινο». Πολλοί θεωρούσαμε ότι, λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώσαμε την τελευταία περίοδο με την πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις προβληματικές των τηλεμαθημάτων, θα υπάρξει από όλους η αντίστοιχη επιείκεια και κατανόηση που επιβάλλουν οι συνθήκες. Ωστόσο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία ακόμα σκληρότερη στάση από πλευράς καθηγητών, στους οποίους απ’ ότι φαίνεται δόθηκε πάτημα να πάνε την αυθαιρεσία ένα βήμα παρακάτω εις βάρος των φοιτητών. Τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε συναντήσει σειρά πρακτικών και εκβιασμών από τους καθηγητές που περιλάμβανε εκδικητικά μαζικά κοψίματα, μηδενισμούς γραπτών με το «έτσι θέλω», αλλά και μία αντιμετώπιση του φοιτητή ως υπαίτιου για αντιγραφή, ακόμα και πριν δοθούν τα θέματα. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί και η τωρινή εξεταστική, η οποία αν και είναι στην αρχή της, έχουμε να αναφέρουμε πολλά παρόμοια περιστατικά, όπως αυτό της Γραμμικής Άλγεβρας.
Πρόσφατα έγινε η εξέταση του μαθήματος της Γραμμικής Άλγεβρας, με ιδιαίτερα απογοητευτικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μετά την εξέταση μεγάλο κομμάτι των φοιτητών βγήκαν σίγουροι πως απέτυχαν. Ουσιαστικά τα θέματα ήταν αυξημένης δυσκολίας, γεγονός που σε συνδυασμό με την ποσότητά τους (δύο θέματα, τριών ασκήσεων το καθένα) και τον μειωμένο χρόνο λόγω των συνθηκών, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικό κόψιμο στο συγκεκριμένο μάθημα. Παράλληλα, τα θέματα ήταν επικεντρωμένα σε ένα πολύ μικρό και συγκεκριμένο μέρος της ύλης, πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν ήσουν στους «τυχερούς» που είχαν δώσει προσοχή σε αυτό το κομμάτι, απλώς δεν έγραφες. Δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη στην Γραμμική Άλγεβρα, μιας και έχουμε βιώσει την ίδια ακριβώς κατάσταση στην επαναληπτική του Σεπτεμβρίου 2019, αλλά και σε μια σειρά άλλων μαθημάτων στο παρελθόν. Μιλώντας με αριθμούς, τον Σεπτέμβρη κόπηκε περίπου το 70% των φοιτητών. Καταλαβαίνουμε ότι κάπου πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτήν την κατάσταση, που λέει ότι «βρέξει χιονίσει» οι φοιτητές θα την πληρώσουν.
Η απάντηση των φοιτητών σε τέτοια περιστατικά πρέπει να είναι μία και ενιαία όπως έχει γίνει και στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας εις βάρος των φοιτητών είναι αναγκαία η ενεργή στάση όλων και η μαζική απάντηση απέναντι σε αυτή. Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μας λένε ότι το βάρος θα το δεχτούν οι φοιτητές για ακόμα μία φορά.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!!

Σύνοδο Πρυτάνεων 14/12/22, Νέα Ερυθραία

Προβολή ντοκιμαντέρ ΧΑΜΑΣ , Κάτω Πολυτεχνείο, τριήμερο 2022