ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΙΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙKΩΝ



Οι φετινές φοιτητικές εκλογές έρχονται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για το ελληνικό πανεπιστήμιο όσο και για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβερνητική τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, συνεχίζει να φέρνει το λαό αντιμέτωπο με την πλέον βίαιη κοινωνική αναδιάρθρωση μέσω της εφαρμογής των μνημονιακών επιταγών, αλλά και μέσω της εν γένει πολιτικής που ακολουθεί. Το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας που συνθέτουν ένα σκηνικό εργασιακού μεσαίωνα. Παράλληλα, οι κοινωνικές παροχές όπως η δωρεάν παιδεία και υγεία πλήττονται διαρκώς, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα μας, και μετατρέποντας τη ζωή, ειδικά των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, σε μία καθημερινή πάλη για την επιβίωση. Η κυβέρνηση, για να μπορέσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, εφαρμόζει το δόγμα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε οποιαδήποτε εκδήλωση κοινωνικής διαμαρτυρίας, καταστέλλοντας με βίαιο τρόπο τις λαικές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας σχέδια όπως το «ξένιος Ζευς» η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα όπως είναι οι μετανάστες για να αποπροσανατολίσει το λαό από τον πραγματικό του εχθρό.  Το μακρύ χέρι της κυβέρνησης σε αυτή της την προσπάθεια δεν είναι άλλος από τη Χρυσή Αυγή. Η νεοναζιστική συμμορία, εκμεταλλευόμενη την οργή του λαού που προκύπτει από την ακολουθούμενη πολιτική και  την εξαθλίωση που υφίσταται  μετατοπίζει την προσοχή της κοινής γνώμης στους μετανάστες και όχι στο ίδιο το σύστημα που αποτελεί το πραγματικό πρόβλημα, βοηθώντας το σύστημα να υιοθετήσει μία πιο ακροδεξιά και αντιδραστική ρητορεία και πρακτική.
Απότοκα αυτής της πολιτικής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στην παιδεία, αποτελούν ο νόμος Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου και το σχέδιο Αθηνά. Από τη μία ο νόμος Διαμαντοπούλου έφερε μία πολύ πιο αντιδραστική δομή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θεσπίζοντας τα Συμβούλια Ιδρύματος, δίνοντας ουσιαστικά τα κλειδιά της διοίκησης στο υπουργείο το οποίο πλέον μπορεί να εφαρμόζει ό,τι θέλει μέσα στα ιδρύματα καταργώντας στην ουσία το ακαδημαικό αυτοδιοίκητο και αφαιρώντας από την ίδια την ακαδημαική κοινότητα τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις για όσα την αφορούν. Εξάλλου, ο νόμος αυτός απότελει την ταφόπλακα στον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και γενικότερα της ακαδημαικής κοινότητας και δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για την εξοικονόμηση πόρων από τον τομέα της παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του νόμου Διαμαντοπούλου, πλήττεται η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και απειλούντα οι δωρεάν παροχές προς τους φοιτητές όπως η σίτιση η στέγαση και τα συγγράμματα. Από την άλλη το σχέδιο Αθηνά, που ευαγγελίζεται την αναδιάρθρωση του ακαδημαικού χάρτη με γνώμονα το συμφέρον των φοιτητών, στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να στέλνει φοιτητές στο δρόμο καταργώντας τμήματα, σχολές ή ακόμα και ολόκληρα ιδρύματα, να διασπά πτυχία και με αυτόν τον τρόπο καταργείται οποιαδήποτε έννοια συλλογικής κατοχύρωσης και διεκδίκησης, από τους μελλοντικούς εργαζομένους. Και οι δύο αυτοί νόμοι φέρνουν τον φοιτητή αντιμέτωπο με την υποβάθμιση των σπουδών τους, την εντατικοποίηση και την πειθάρχιση. Δίνουν την δυνατότητα, ακόμα, στον υπουργό παιδείας, μέσω της τελευταίας τροπολογίας τους σχεδίου Αθηνά, να αποφασίζει και να διαμορφώνει τα προγράμματα σπουδών σύμφωνα με τις επιταγές του υπουργείου, μέσα από προεδικά διατάγματα, χωρίς να υποχρεούται να λογοδοτήσει σε κανέναν. Η επίθεση αυτή στα φοιτητικά κεκτημένα γίνεται περισσότερο από αισθητή και στην δικιά μας σχολή και καθημερινότητα, μιας και πλέον παρατηρούνται έντονες ελλείψεις στην εργαστηριακή υποδομή και επάρκεια και στη δωρεάν παροχή συγγραμμάτων (με το γνωστό θέμα του Θωμαιδίου). Υποστηρικτής της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιχειρείται (πέρα από τις καθεστωτικές παρατάξεις) αποτελεί και μερίδα αντιδραστικών καθηγητών, όπως εξάλλου συμβαίνει και στη δική μας σχολή, οι οποίοι με ανακοινώσεις στο διαδίκτυο αλλά και με αναφορές μέσα στα αμφιθέατρα εγκαλούν τους φοιτητές, που παλεύουν για τα φοιτητικά κεκτημένα και πολλές φορές παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των καθεστωτικών παρατάξεων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που οργανώνουν.
Στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσης που δεχόμαστε ως νέοι, ως φοιτητές και ως μελλοντικοί εργαζόμενοι, θεωρούμε ότι η αριστερά θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αντάξια των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας την επίθεση αυτη με την ενοποίηση όλων των ριζοσπαστικών κομματιών της σε κοινό αγώνα μέσα από συλλογικές διαδικασίες.  Στη βάση αυτή, καλούμε τους συντρόφους από την Εντροπία και κάθε αριστερό ανέντακτο και μη αγωνιστή, να συσπειρωθούμε και να συντονιστούμε σε έναν κοινό αγώνα, στα πλαίσια μια Αριστερή Ενωτικής Πρωτοβουλίας. Η ενοποίηση αυτή, δεν σημαίνει απαραίτητα την πολιτική ενοποίηση των δύο σχημάτων, ούτε θα προϋποθέτει την ένταξη σε κάποιο από τα δύο σχήματα. Ο αγώνας αυτός, αρχικά και εν όψει των εκλογών, μπορεί να αποτυπωθεί στην συνδιαμόρφωση ενός κοινού εκλογικού πλαισίου με όλους τους συντρόφους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσει εκεί. Αντιθέτως, από την πλευρά μας επιδιώκουμε ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί, ώστε ο σύλλογος πλέον πιο μαζικά, πιο συλλογικά και συνεπώς πιο ριζοσπαστικά και αποτελεσματικά να πετυχαίνει νίκες, που θα αποτυπώνονται στις υλικές ανάγκες των φοιτητών.
 Με αφορμή αυτά, προτείνουμε την διεξαγωγή μιας συζήτησης ανάμεσα στα δύο σχήματα αλλά και σε όσα άλλα μέλη του συλλόγου το επιθυμούν, καθώς μια ενοποιητική διαδικασία δεν μπορεί απλά και μόνο να κινείται μέσα από κείμενα, αλλά πρέπει να υπάρξει πραγματικός διάλογος. Στη βάση, λοιπόν, του τρίπτυχου θέση – αντίθεση – σύνθεση, στόχος είναι η χάραξη μια ενιαίας αγωνιστικής γραμμής, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ,μέσα από την ισοτιμία  όλων των συντρόφων και αγωνιστών που θα συμμετάσχουν στη σύνθεση του αγώνα αυτόυ και με ιδανικό πρότυπο λειτουργίας αυτό που δεν αφήνει χώρο για ιεραρχίες μέσα στη ΑΕΠ, ώστε η φωνή κάθε συντρόφου να μπορεί να αποτυπώνεται.
Καλούμε σε ενωτική διαδικασία την Τετάρτη 10/4 στις 15.00 στην αίθουσα 27 το σχήμα της Εντροπίας και όσα άλλα μέλη του συλλόγου πιστεύουν στην αναγκαιότητα λειτουργίας μια Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας, να δώσουν το παρόν σε έναν ανοικτό διάλογο, σε μια υγειή και δημοκρατική διαδικασία ενοποίησης, ώστε από εδώ και πέρα να υπάρξει η δυνατότητα ως φοιτητές, ως οιονεί εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες μιας κοινωνίας, να απαντάμε πιο δυναμικά στον κυβερνητικό παροξυσμό που χτυπά όλα και πιο έντονα τα φοιτητικά και κοινωνικά κεκτημένα.

ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ!!

Σύνοδο Πρυτάνεων 14/12/22, Νέα Ερυθραία

Προβολή ντοκιμαντέρ ΧΑΜΑΣ , Κάτω Πολυτεχνείο, τριήμερο 2022